Bostadskaos hotar nyblivna studenter

Till terminstarten i höst beräknas antalet nya studenter på landets högskolor och universitet att bli fler. En del av dem riskerar att få vänta upp till ett år på en egen bostad.

Alltfler söker till landets högskolor och universitet. Enligt Högskoleverket beräknas antalet heltidsstuderande öka med fem procent jämfört med förra året. Till hösten kommer omkring 288 000 att studera på heltid. Av dessa börjar omkring en fjärdedel sin första termin.

- Förra hösten var det 87 000 nya studenter. Givet läget på arbetsmarknaden lär det inte bli färre i år, säger Torbjörn Lindqvist på Högskoleverket.

Många av dem kommer att få svårt att hitta en egen bostad. Eftersom det blir klart med intagningen först i augusti finns inte några exakta siffror över bostadssituationen för studenterna. På Svenska Studentbostadsföreningen (SSBF), som organiserar bostadsbolag som hyr ut studentbostäder, räknar man dock med att förra årets kaos på flera håll i landet kan komma tillbaka.

- I Stockholm, Göteborg och Lund räknar bostadsbolagen med att de kommer att ha ungefär ett års kötid till en studentbostad. I Linköping räknar man med att ha ungefär fyra månaders kö, säger Martin Johansson, informatör på SSBF.

- Lösningen blir ofta att hyra ett rum hos en privatperson eller bo tillfälligt hos kompisar. Men det har förekommit att studenter fått bo på gymnastiksalsgolv.  

På andra orter beräknas det vara bostadsbrist men inte värre än att de flesta har fått en egen studentlya inom en till två månader. Den som väljer att studera i exempelvis Karlstad, Örebro, Gävle, Västerås och Eskilstuna kan sova betydligt lugnare: där garanteras de som antas till en utbildning även en bostad.

Västerås! Västerås! Västerås!
:D


Kommentarer
Postat av: Schamilla

Shit, Undra hur det går för mig att söka nu i vår?

2009-07-02 @ 15:21:57
Postat av: Lejonstrand

Äsch, det går säkert jättebra! Annars får du hos mig och pendla =)

2009-07-03 @ 11:58:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se